Alustus ja ensimmäinen viikko Saksassa.

Harjoittelupaikka:


Minulle löytyi harjoittelupaikka Saksan maaseudulta, pikkuruisesta kylästä nimeltä Gelsdorf. Harjoittelupaikan järjesti koulun koordinaattori yhdessä Koblenzissa sijaitsen yhteistyökoulun kanssa. Gelsdorf sijaitsee Graftshaftin piirissä, Rheinland-Pfalzin maakunnassa, noin 50km Kölnistä etelään.

Harjoittelupaikan nimi on Holzwerk (holzwerk-moebel.de).
Paikan omistaa pariskunta Judith Cramer & Axel Bornemann. Heillä on minun harjoitteluni aikana töissä 2 muuta opiskelijaa Jens ja Maurice (3. ja 1. vuoden opiskelijat).
Toisin kun Suomessa ei koulussa opeteta varsinaisia puusepän taitoja, vaan ainoastaan yleistietoa ja itse puusepän taidot opiskellaan aina oppisopimustyyliin (tai näin ainakin ymmärsin), mikä oli hieman yllättävä tieto itselleni.
Holzwerkin tiimi valmistaa huonekaluja, keittiöitä, portaita, erilaisia kiinteitä tilaratkaisuja, sekä ovia ja ikkunoita.

Lensin Helsingistä Düsseldorfiin sunnuntaina 17.3 ja harjoitteluni on määrä kestää 17.5 saakka, eli yhteensä 9 viikkoa.

Koska tuo Gelsdorf on niin pieni paikka (asukkaita wikipedian mukaan n. 1400), ei minun kannattanut edes yrittää löytää asuntoa sieltä. Kohdistin etsintäni läheisiin, hieman isompiin kaupunkeihin Rheinbachiin, Meckenheimiin ja Bad Neuenahr-Ahrweileriin.

Oli suhteellisen hankala prosessi löytää itselle sopiva asunto, mutta muutaman viikon haeskelun jälkeen onnistuin löytämään asunnon Airbnb:n kautta Bad Neuenahr-Ahrweilerista. Kahden kuukauden vuokra 1,5 huoneen asunnosta kaikin tarvittavin mukavuuksin varusteltuna kustansi minulle 1400€.


Kuvissa Bad Neuenahrin asuntoni (ylemmässä heti muurin takana vasemmalla), sekä yleisilmettä Ahrweilerin muurien sisältä löytyvästä vanhakaupungista


Ensimmäinen viikko harjoittelussa


Ensimmäisenä työpäivänä kävimme yhteistyökoulun kv-koordinaattorin kanssa vain pikaisesti harjoittelupaikalla, jossa pääsin vähän esittäytymään ja juttelemaan omistajien kanssa. Minulle näytettiin hieman pajaa ja esiteltiin hieman mitä kaikkea siellä valmistetaan ja mitä koneita heiltä löytyy. 
Työpäivän pituus on 8-16:45, sisältäen 15min kahvitauon aamuisin ja 30min ruokatauon päivällä. Eli siis 8h töitä, kun tauot eivät työaikaa kerran ole.

Konepuolelta ei mitään kovin mullistavaa löydy. Peruskoneita ja kaikki mitä tuollaisella pienemmällä pajalla tarvitaan (ehkä isoinpana yllätyksenä sieltä löytyy myös hieman vanhahko 3-akselinen cnc)

Olin kyllä henkisesti valmistautunut jo hyppäämään samantien hommiin, mutta meidän piti hieman selvitellä bussiaikatauluja ja muita hommia, joten lähtö takaisin kaupunkiin koitti hyvinkin pian.

Toisena päivänä olin hieman myöhässä kun minulle koordinaattorin kanssa katsottu bussi ei tullutkaan, vaan jouduin odottelemaan aika kauan seuraavaa. Työpaikalla selvisi, että kyseinen bussilinja onkin lopetettu ja Gelsdorfiin kulkee tasan 1 bussilinja ja ajoväli on 1 tunti.. Tervetuloa maaseudun elämään! Onneksi sain sovittua, että olen joka päivä tuon noin 15min myöhässä, koska muuten olisin joutunut odottelemaan liki tunnin töiden alkua Gelsdorfissa.

Pääsin heti todella hyvin mukaan tekemään töitä ja tulin loistavasti juttuun kaikkien kanssa (onnekseni jokainen heistä puhuu melko sujuvaa englantia).
Ensimmäisen työpäivän tehtäviin kuului mm. liimailua, hiontaa, sahailua, jyrsintää ja pintakäsittelyä.

Päivät 3-5 menivät melkoisen haipakkaa tahtia hommia painaessa. Tein muunmuuassa yhtä lipastoa, hyllyä, asiakkaan luona asentelua ja kaikenlaista muuta sahailusta hionnan ja jysinnän kautta pintakäsittelyyn ja yleiseen kantohommaan.

Torstaina oli myöskin kuukausipalaveri, johon pääsin osallistumaan. Kovin paljoa en ymmärtänyt, koskapa kielitaitoni on melko huono vielä toistaiseksi. Tärkeimpiä asioita käännettiin minulle englanniksi ja tulipa minulle joitain omia työtehtäviäkin työlistaan.

Sain loppuviikosta pomolta polkupyörän lainaksi Saksassa oleskeluni ajaksi, mikä on hieno homma, koska vaikka kylät ovatkin pieniä, niin ympäristössä löytyy kyllä paljon nähtävää ja koettavaa (ja yleinen liikkuminen vaikka ihan tässä Bad Neuenahr-Ahrweilerin kaupungissakin helpompaa) Fillarin avulla myös työmatka sujuu melkein yhtä nopeasti kuin bussilla liikkuen. Matka harjoittelupaikalle noin 8km, josta tosin noin kilometri melkoisen jyrkkää ylämäkeä.

Kaiken kaikkiaan voin olla oikein ylpeä omasta työpanoksestani, sekä olen oikein tyytyväinen minulle löydettyyn harjoittelupaikkaan.


Alla kuvia harjoittelupaikasta, sekä muutamista töistä, joita olen ollut tekemässä





Yleisin pintakäsittelyaine tällä työpaikalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viimeinen viikko (9) työharjoittelussa ja loppusanat

Viikot 6-8